Stranden schoon met Cleanosol

Uitvinder Harry de Vries bestrijdt vet en olie met eigen vinding

Uitvinder H. de Vries bestrijdt vet en olie met eigen vinding Een hoop geluk, gezond verstand en een flinke dosis fantasie (Van een onzer redacteuren) ENSCHEDE. — De Enschedeër H. de Vries (38, fors gebouwd, zwart snorretje, gemakkelijke prater) gaat volgende week naar Amsterdam. In de hoofdstad wacht hem een karweitje waarvoor duizenden Enschedeërs hun neus zouden ophalen. „Meneer De Vries,” luidde enkele weken geleden het verzoek, „meneer De Vries, we zitten hier met een serie vuile stookolietanks. Kom er eens wat aan doen.” Volgende week komt hij, samen met een compagnon. En met honderden liters cleanosol. Juist die cleanosol maakt het hem mogelijk het zware vieze karwei zeer snel en efficiënt op te knappen. Er zullen, als de afrekening gepresenteerd wordt, geen oliesporen meer in de tanks te vinden zijn. De heer De Vries en zijn compagnon en de vele liters cleanosol staan daar garant voor. met in zijn ransel de mededeling van zijn hoofdonderwijzer: Laat hem maar lopen, die redt zich wel”, heeft nu twaalf mensen in dienst. „Het gaat me goed, uitstekend zelfs. Ik ben begonnen als schoonmaker van in de textiel gebruikte pijpen, die ik met een speciaal lakje bewerkte. Daar heb ik veel geld aan verdiend. Het was een mooie start. Die hoofdonderwijzer had gelijk. Mijn rapporten waren nooit daverend. Maar laat me maar lopen, ik red me wel”, zegt hij vol zelfvertrouwen.

Stranden schoon met cleanosol

Cleanosol, een olie en vet afbrekend product, is een uitvinding van de heer De Vries. Een uitvinding waarop hij octrooi heeft verkregen. Vraag hem echter niet hoe de samenstelling van dit middel is. Hij zal even glimlachen onder zijn snor, een glimlach die gedeeltelijk schuil gaat achter een imponerend grote pijp. Maar praten zal hij niet. Tenminste niet over de samenstelling van zijn uitvinding. Voor de rest wil hij overal graag over praten.

De naam Cleanosol

NAAM Hoe ik aan die naam cleanosol kom. Nogal eenvoudig. Clean is het Engelse woord voor schoon. Achter het woord sol gaat „oplosbaar” schuil en die letter „o”? Gewoon voor de mooiigheid. Cleansol klinkt niet hé”. Twee jaar geleden kwam de heer De Vries met zijn vinding op de markt. Na veertien dagen experimenteren. „In mijn keuken”, zegt mevrouw De Vries glimlachend. „In mijn keuken heeft hij heel wat liggen klungelen met jampotjes en allerlei andere dingetjes. De uitvinder knikt bevestigend. Hij heeft er geen groot rijk ingericht laboratorium voor nodig gehad. „Het is gewoon een kwestie van een hoop geluk, wat gezond verstand en een flinke portie fantasie.

Behoefte aan middel dat olie en vet afbreekt

Emulgerende middelen (middelen die de oliedelen tijdelijk scheiden) waren er al lang op de markt maar er was, dat had ik links en rechts wel gemerkt, dringend behoefte aan een middel, dat olie en vet afbreekt. Dat middel heb ik uitgevonden. Van de olie of het vet dat met cleanosol in aanraking is geweest blijft alleen wat water over. Verder niets”, zegt de heer De Vries, die ondanks zijn uitvinding hardnekkig blijft volhóuden van chemie geen verstand te hebben. „Of het middel werkelijk helpt? Meneer, bewijzen te over. Zelfs de gemeente Enschede gebruikt cleanosol om garages en werkplaatsen, plaatsen waar veel met vet en olie gewerkt. wordt, te ontvetten. In tal van textielfabrieken worden de weefgetouwen, die vroeger met brandgevaarlijk petroleum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *